Onze Streek

Mons (Bergen)

Mons (Bergen) is de hoofdstad van Henegouwen en heeft volgende troeven te bieden:

Stad vol geschiedenis met befaamde monumenten en bezienswaardigheden zoals “la Tour Valenciennoise”, de kelders van het vroegere gravenkasteel en de Chapelle Sainte-Calixte, het barokke belfort , de Kapittelkerk Sainte-Waudru, en het Stadhuis (met schat) op de Grote Markt, kloppend hart van de stad.

Kultuurstad met zijn museums (BAM, MMM, Abattoir, Mondanéum, Duesberg, …) en zijn spektakelzalen (Theatre, Manège, Maison Folie, Arsonic, …) maar ook zijn kleine galerijen ( Magasin de Papier,  7m³, …), met zijn bioskoop voor kunst en essai Plaza Art, zijn belangrijke school voor Schone Kunsten (Arts²) en zijn Maison du Design.

Stad van folklore met zijn beroemde Doudou (deeluitmakend van het Patrimonium van Humanitair Erfgoed) met de processie van de Gouden Koets en het legendarische gevecht tussen Sint Joris en de draak (dit gevecht staat bekend als « Lumeçon »)

Maar ook stad van herbergen en tavernes met een ruim aanbod van lokale en artisanale bieren, en vele restaurants (zie links) befaamd voor hun heerlijke streekgerechten.

Tot slot, een stad waar het goed wandelen is in het verkeersvrije winkelcentrum en zijn oude straten met mooie Bergense huizen; waar het aangenaam is te slenteren in de jardin du Mayeur op het plein voor het park of in het park van Waux-hall.

U kunt alle inlichtingen voor een aangenaam verblijf vinden op de officiële site van de Stad Mons en op de site van het Maison du Tourisme de Mons, of … in uw kamer … Tijdens uw verblijf kunt u uiteraard altijd bij ons terecht voor meer uitleg.

.

De Omgeving van Mons

In de omgeving van Mons zijn eveneens tal van interessante dingen te bekijken o.a. de terrils, de “chassis à molettes” en andere overblijfselen van de mijnen van de Borinage; maar ook de vruchtbare velden en groene bossen, doorkruist met kleine weggetjes en vredige kanalen.

Zijn zeer de moeite waard :

Het MAC’s (Musée des Arts Contemporains / museum van hedendaagse kunsten): een prachtig museum gelegen op de site van de Grand-Hornu, een oud mijnencomplex van het type “arbeiderskolonie”.

Het PASS (Parc d’Aventures Scientifiques / Het wetenschappelijke avonturenpark) gelegen op de oude mijnensite van Crachet, beroemd om zijn indrukwekkende « chassis à molettes » (lifttoren met kabelrad)

Het Park Pairi Daïza, dat met zijn 55 hectaren een wonderlijke daguitstap garandeert, waarbij men wilde dieren van nabij kan bewonderen en aldus de schoonheid en breekbaarheid van de natuur naar waarde kan schatten.

En tal van andere interessante belevenissen …

Alle inlichtingen voor een “vruchtbaar” bezoek aan de streek van Mons kunt u vinden op de website van Pays de Mons of op deze van het Maison du Tourisme de la Région de Mons.